Foto: Business Insider

Sa svojih 8,6 miliona stanovnika, Njujork je u ponedeljak imao 12.000 zaraženih, a što je trećina ukupnog broja zaraženih u SAD-u.

Njujork je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli bolesti koronavirusa.

Zbog takve sve dramatičnije situacije, napetost raste u ovom gradu. Ulice su puste otkako su od nedelje na snazi novi propisi: posluju samo prodavnice, apoteke i telekom operateri, a ostali su primorani da budu u kućama iako zasad nisu predviđene sankcije za kršitelje.

Gotovo trećina Amerikanaca živi sada u izolaciji. Države Vašington, Mičigen i Novi Meksiko zadnje su u nizu koje su naredile stanovništvu da ostane u svojim kućama, a guverner Kalifornije čak je pooštrio ograničenja.

“Nažalost, vidimo da je Njujork sve bliži slici kakvu ima Italija”, ocenio je Džerome Adams, savezni čelnik za javno zdravlje.

Ali, republikanski predsednik Donald Tramp okleva uprkos činjenici da je već gotovo svaki treći Amerikanac pozvan da poštuje meru neizlaska iz svoje kuće, njega zabrinjava kakav će učinak pandemija imati po američku ekonomiju.

Vlasti Njujorka pozvale su Donalda Trampa da proglasi obaveznu izolaciju za celu naciju, ali on je u ponedeljak najavio “vrlo skoro” otvaranje poslovnih tržišta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments