Foto: Pinterest

U izveštaju o stanju planete 2020. godine, koje je objavila Svetska fondacija za prirodu (WWF), navodi da su svetske populacije sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku smanjene za dve trećine u manje od pola veka, koja čega se poziva na hitne mere.

Iz WWF-a navode kako je to velikim delom rezultat uništavanja životne sredine, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije koronavirusa, pa pozivaju na hitne mere kako bi se trend preokrenuo do 2030. godine zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sistema.

“Iako ti pokretači uključuju prenamenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija je gubitak i degradacija staništa, uključujući i seču šuma, sve zbog načina proizvodnje hrane”, tvrdi WWF.

Izveštaj pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne uticaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte ljudskih života, ističe generalni direktor WWF Marko Lambertini.

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema. Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto. Svetske reke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja su prelovljena, a životi miliona ljudi postaju sve nesigurniji, kažu u WWF-u.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments