Republička zdravstvena inspekcija zabranila je uvoz 1.296 komada dečjih igračaka poreklom iz Kine zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, hemijskih jedinjenja koja se dodaju plastici radi njene veće pokretljivosti, a štetni su po zdravlje, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Uzorak pošiljke uzet je prilikom uvoza, a laboratorijskom analizom u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske utvrđeno je da igračke ne odgovaraju propisanim uslovima zbog sadržaja ftalata iznad referentnih vrednosti, preneo je RTRS.

“Uvoznik je u propisanom roku podneo zahtev za superanalizu, koja je obavljena u Gradskom zavodu za javno zdravlje – Laboratorija za humanu ekologiju i ekotoksikologiju u Beogradu, a koja je potvrdila rezultate prve analize”, navedeno je u saopštenju.

U Inspektoratu su naveli da inspekcija prilikom kontrole posebnu pažnju posvećuje predmetima sa kojima u kontakt dolaze deca.

“Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni delovi koji se lako odvajaju, igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja, sadržaj ftalata, kao i oštri delovi i upravo su to parametri na koje se vrše analize”, saopšteno je iz Inspektorata.

Republička zdravstvena inspekcija je u ovoj godini zabranila uvoz i promet više od 5.500 komada dečjih igračaka.

Izvor: FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments