U Republici Srpskoj zabranjen uvoz igračaka iz Kine

       

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je uvoz 1.296 komada dečjih igračaka poreklom iz Kine zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, hemijskih jedinjenja koja se dodaju plastici radi njene veće pokretljivosti, a štetni su po zdravlje, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Uzorak pošiljke uzet je prilikom uvoza, a laboratorijskom analizom u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske utvrđeno je da igračke ne odgovaraju propisanim uslovima zbog sadržaja ftalata iznad referentnih vrednosti, preneo je RTRS.

“Uvoznik je u propisanom roku podneo zahtev za superanalizu, koja je obavljena u Gradskom zavodu za javno zdravlje – Laboratorija za humanu ekologiju i ekotoksikologiju u Beogradu, a koja je potvrdila rezultate prve analize”, navedeno je u saopštenju.

U Inspektoratu su naveli da inspekcija prilikom kontrole posebnu pažnju posvećuje predmetima sa kojima u kontakt dolaze deca.

“Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni delovi koji se lako odvajaju, igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja, sadržaj ftalata, kao i oštri delovi i upravo su to parametri na koje se vrše analize”, saopšteno je iz Inspektorata.

Republička zdravstvena inspekcija je u ovoj godini zabranila uvoz i promet više od 5.500 komada dečjih igračaka.

Izvor: FoNet

Komentari: