Foto: Pixabay
Švajcarska kancelarija za sigurnost hrane i veterinarstvo izvestila je o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), koji se nadovezao na dva slučaja u Španiji i Holandiji.
Slučaj je otkriven tokom rutinske provere BSE-a u kantonu Graubinden, kod životinje stare 12 godina.

 

 

BSE napada moždanu masu goveda. Životinje oboljevaju od tipičnog BSE-a zbog konzumacije stočne hrane na bazi životinjskog brašna koje sadrži prione.
-Za razliku od klasičnog oblika, atipični BSE može se pojaviti spontano i bez ikakve veze sa životinjskim brašnom u hrani. Leš životinje je spaljen i zato ne predstavlja opasnost za druge životinje ili za ljude – navela je kancelarija.
Konzumacija mesa kontaminiranog BSE-om može kod ljudi izazvati smrtonosnu Krojcfeld-Jakobovu bolest. Hranjenje preživara mesno-koštanim brašnom zabranjeno je u Švajcarskoj od 1990. godine, a zabranile su ga i mnoge druge zemlje.
Krajem 1980-ih BSE se javljao uglavnom u Britaniji koja je zabeležila više od 180.000 slučajeva bolesti zbog hranjenja životinja kontaminiranim mesno-koštanim brašnom. U Nemačkoj bolest je prvi put dijagnostikovana 2000, a ukupno je registrovano oko 400 slučajeva, uključujući tri atipična. Poslednji slučaj registrovan je u Bavarskoj 2021.
U februaru ove godine Holandija je prijavila slučaj atipičnog BSE-a. Meso nije ušlo u prehrambeni lanac, prema ministarstvu poljoprivrede zemlje. Poslednji put se takav slučaj u Holandiji dogodio 2011. godine. I Španija je prošlog meseca izvestila o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), a Brazil je zbog pojave te bolesti obustavio izvoz govedine.
Hina
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments