Uhapšen Džulijan Asanž

       
Foto: GETTY

Džulijan Asanž(47),osnivač Vikiliksa, uhapšen je danas u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Kako mediji prenose, njemu je Ekvador ukinuo azil.

Policija je zvanično objavila da je Asanža uhapsila nakon što je napustio ambasadu Ekvadora, prenosi Sputnjik. Kako su saopštili, Asanž je uhapšen “zbog toga što se nije predao sudu” i odveden je u centralnu policijsku stanicu u Londonu, gde će ostati dok ne bude odveden u vestminterski sud, što će biti u najkraćem roku.

Kako prenosi RT, osnivač Vikiliksa izbačen je iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde je proveo poslednjih sedam godina.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

Odnos između Asanža i ekvadorskih vlasti se pogoršao od 2017. godine, nakon promene političkog režima u zemlji.

Osnivač Vikiliksa dospeo je u javnost 2010. godine kada je objavio snimak kako američka vojska bombarduje ljude u Bagdadu. Tom prilikom poginulo je 12 ljudi, od kojih je dvoje dece.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

 

Izvor: Telegraf

Komentari: