Uhapšen generalni direktor Audija

       

Glavni izvršni direktor Audija Rupert Štadler uhapšen je danas u okviru istrage vezane za skandal sa lažiranjem rezultata testova emisije izduvnih gasova.

“Potvrđujemo da je gospodin Štadler jutros uhapšen. U toku je njegovo saslušanje kako bi se utvrdilo da li će biti zadržan u pritvoru”, izjavio je portparol Folksvagena, matične kompanije Audija.

On je dodao da se u Štadlerovom slučaju primenjuje pretpostavka nevinosti, prenosi agencija Rojters.

Kancelarija tužilaštva u Minhenu je potvrdila da je Štadler uhapšen i da je sud u Nemačkoj naložio da bude zadržan u pritvoru, navodeći kao razlog hapšenja rizik da bi on mogao da sakrije dokaze i omete aktuelnu istragu vezanu za skandal “dizelgejt”.

Britanska agencija navodi da s ovakvim razvojem događaja Folksvagen ulazi u krizu rukovodstva, budući da vest o hapšenju dolazi u trenutku dok se novi glavni izvršni direktor VW grupe Herbert Dis trudi da uspostavi novu rukovodeću strukturu, koja uključuje i Štadlera, i da ubrza zaokret grupe ka električnim vozilima zbog afere sa emisijom gasova.

Portparol Poršea, kompanije koja se 2011. spojila sa VW-om i koja kontroliše Folksvagen i Audi, saopštio je da će Štadlerovo hapšenje biti danas razmatrano na sastanku Nadzornog odbora.

VW je u septembru 2015. priznao korišćenje nelegalnog softvera radi varanja na američkim testiranjima emisije gasova iz dizel motora, što je izazvalo najveću krizu u istoriji te kompanije i dovelo do strogih kazni regulatora širom auto industrije.

Sjedinjene Države su podnele krivične tužbe protiv bivšeg generalnog direktora VW-a Martina Vinterkorna u maju, ali se on verovatno neće suočiti sa američkim sudskim vlastima jer Nemačka ne izručuje svoje državljane zemljama van EU.

Tužioci u Minhenu su naveli da hapšenje Štadlera nije izvršeno po nalogu američkih vlasti. Štadler je uhapšen u svom domu u Ingolštatu u ranim jutarnjim satima danas, dodali su iz tužilaštva.

Štadler nije bio dostupan za izjavu, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments