Američka policija uhapsila je ženu osumnjičenu da je poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricinom adresirano na Belu kuću, saopštile su vlasti.

Kako su preneli mediji, žena je uhapšena kada je pokušala da pređe u Kanadu na graničnom prelazu u saveznoj državi Njujork.

Kancelarija FBI u Vašingtonu saopštila je da je “uhapšena osoba koja je navodno odgovorna za slanje sumnjivog pisma”, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je istraga u toku.

Izvor iz službi bezbednosti koji je želeo da ostane anoniman rekao je britanskoj agenciji da je uhapšena žena kanadska državljanka.

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) saopštila je u subotu da je dobila zahtev od FBI za asistenciju u istrazi i da izgleda da je pismo poslato iz Kanade.

Pismo je u subotu presretnuto u poslednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je sprečeno da dospe u Belu kuću.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.

Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količini većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

U prošlosti su zabeleženi brojni incidenti koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments