Kobi Brajant bio je NBA zvezda čiji će lik, stil igre i uspesi u karijeri ostati kao motiv mnogim generacijama nakom njegove smrti. Život je izgubio u četrdeset i prvoj godini u helikopterskoj nesreći u kojoj je stradalo devet osoba, među kojima je Kobi i njegova trinaestogodišnja ćerka Đijani.

Mamba je proveo dve decenije u Lejkersima, a na NBA teren stao je sa samo osamnaest godina, kao najmlađa osoba koja je zaigrala profesionalnu košarku.

Njegov stil igre, šarm na terenu i talenat, mnogi su poredili sa legendom košarke Majklom Džordanom. Bio je igrač spreman na rizik, koji je neretko bio isplativ kako za njega tako i za ceo tim.

Na oproštajnoj utakmici priredio je spektakl za publiku širom sveta, postigavši čak šezdeset poena. Uz reči “Mamba out…” Kobi je spustio mikrofon i zauvek napustio parket.

Kao i većina velikih i uspešnih sportista i Brajant je imao aferu koja je ostavila mrlju na njegov profesionalni život. 2003. godine, zvezda Lejkersa našao se u medijima jer je bio optužen za silovanje devetnaestogodišnje hotelske sobarice. Slučaj je rešen van sudnice, a uslovi nagodbe nisu poznati.

U svojoj karijeri osamnaset puta je bio “All Star”, pet puta NBA šampion i dva puta je osvojio zlato na Olimpijskim igrama.

Kobi je nastavio da beleži uspeh i nakon što je okončao košarkašku karijeru. Napisao je niz dečijih knjiga, koje su prethodile snimanju animiranog filma Draga košarko, koji je 2018. godine osvojio Oskara.

Suprug, otac četvoro dece izgubio je život putujući helikopterom u društvu trinaestogodišnje ćerke. Vest o njegovoj smrti šokirala je javnost. Od Brajanta, putem društvenih mreža opraštaju se kolege sportisti, političari i druge javne ličnosti.

Među političarima koji su se javno oglasili povodom smrti košarkaške legende, našao se i predsednik naše države Aleksandar Vučić. On je poručio da je košarka izgubila velikana, koji je mnogim generacijama mladih ljudi u Srbji bio veliki sportski uzor.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments