Foto: stripes.com

Severnokorejski lider Kim Džong Un  prešao je vojnu liniju koja deli Korejsko poluostrvo od kraja Korejskog rata prvi put od 1953. godine, i stigao u Južnu Koreju gde ga je dočekao tamošnji predsednik Mun Džae-In.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae-In posadili su drvo bora na granici dve zemlje prepunoj vojnih utvrda. Bor su zasadili na početku popodnevne sesije njihovog jednodnevnog samita.

Kim i Mun su otkrili kameno obeležje na kojem je iznad njihovih imena i titula napisano “Sadimo mir i prosperitet”.

Južnokorejski zvaničnik je prethodno saopštio da su Kim i Mun imali “ozbiljne i iskrene” razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i trajnom miru tokom prve sesije samita u pograničnom selu Panmundžom.

Supruga severnokorejskog lidera Ri Sol Džu pridružiće se Kimu i Munu na večeri. Kim se u crnoj limuzini i u pratnji telohranitelja vratio u Severnu Koreju na ručak, ali će kasnije ponovo doći na večeru u Panmundžomu koju organizuje Mun.

Lider Severne Koreje je ranije danas prvi put je prešao granicu i stigao u Južnu Koreju gde ga je dočekao tamošnji predsednik Mun Džae In. Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Severne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna, što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.

izvor: tanjug.rs

video: Guardian News

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments