Foto: Malay Mail

Predsednik Makron je ponovio da je najavio u ponedeljak u obraćanju Francuzima “jake mere kao odgovor na legitimne i iskrene zahteve u vezi sa kupovnom moći radnika”.

Mesec dana nakon početka pokreta, “žuti prsluci” pripremaju se petu subotu zaredom da izađu na ulice, uprkos ustupcima koje im je obećao francuski predsednik koji je u petak pozvao na smirivanje stanja.

U Parizu je protets na Trgu Republike zakazan za 14 časova. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je povređeno a u više gradova zabeleženi su sukobi i materijalna šteta.

Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prestonice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije ili nacionalne skupštine biće zaštićeni, a pariški luksuzne prodavnice- Gucci, Saint Laurent, Boucheron-  biće zatvorene. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Makron je u petak u Briselu izjavio da Francuskoj “treba mir, red i povratak u normalno funkcionisanje” uoči novog dana mobilizacije “žutih prsluka”.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments