Foto: Boris Pejović / Vijesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se crnogorskim medijima povodom svoje prve zvanične posete ovoj državi.

On je istakao da je njegova obaveza da kao predstavnik Srbije prisustvuje sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, za kog kaže da je bio važna ličnost za Crnu Goru i srpski narod koji tamo živi. Vučić smatra da je mitropolit crnogorsko-primorski otišao u istorijskom trenutku kada su njegova mudrost i znanje preko potrebni.

Predsednik Srbije dodao je da nije u planu da on govori na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ali da bi tu obavezu i čast prihvatio ukoliko to od njega bude traženo.

Srbija se ne meša u politiku Crne Gore

Jedna od tema Vučićevog obraćanja u Podgorici bila je i navodni uticaj Srbije na sastav nove vlade Crnoj Gori. Aleksandar Vućić rekao je da država Srbija nema nameru da se meša u politiku Crne Gore, te da to čine druge države o čijem uticaju se namerno ne govori.

“Sve se svodi na to da se suzbije uticaj Srbije i da se govori o navodnoj ugroženosti mnogih u regionu od strane Srbije, što je notorna neistina.” – poručuje Vučić.

On dodaje da jaka Srbija nikome ne odgovara, te da je upravo ona dežurni krivac za sve negativne promene u regionu. Kako navodi, Srbija je dobra dok je mala.

Predsednik Srbije objasnio je da je posetio porodičnu kuću Andrije Mandića i da se nije saglasio sa liderima Demokratskog fronta.

“Kratko smo se videli… Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se sa tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio sa manjinskom podrškom vladi” – tvrdi Vučić.

Vučić kaže da nema ambiciju da kontroliše ni Krivokapića ni Demokratski front, a da ne bi govorio o bliskosti sa Đukanovićem i da su jedan drugom otvoreno govorili različite stavove o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Naveo je da smatra da se Krivokapić informisao iz tabloida oko projekta Beograd na vodi, ali da je to prevazišao.

Vučić govori da ga optužuju sa dva različita politička pola u Crnoj Gori i da to ukazuje da jedno ne može biti istina, a da on poštuje nezavisnost Crne Gore, te da smatra da što je Crna Gora jača, biće i Srbija jača.

Predsednik Srbije najavio ulaganja u sever Crne Gore

Vučić je istakao da se ponosom daje novac organizacijama na severu Crne Gore koje brinu o očuvanju pisma i srpskog jezika.

On navodi da Srbija ima novac koji želi da usmeri na investicije na severu susedne države, a sve u cilju podrške i pomoći svom narodu. Deo te strategije čini i otvaranje fabrika u ovom delu Crne Gore. Prema njegovim rečima fabrike će zapošljavati više stotina ljudi u većim gradovima kao što su Bijelo Polje i Berane.

Na pitanje o “mini Šengenu” predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je u ovu inicijativu ušao vrlo strastveno, verujući da bi saradnja država u regionu bila korisna za sve strane.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments