Evropska komisija pozdravila je odluku Evropskog parlamenta da podrži zabranu predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu.

“U roku od dve godine od usvajanja, odluka će zvanično stupiti na snagu u EU”, poručio je portparol Komisije Enriko Brivio.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Evropske komisije o potpunoj zabrani i redukciji određenih proizvoda od plastike. U roku od dve godine od završetka usvajanja direktive na teritoriji EU biće zabranjena proizvodnja plastičnih štapića za uši, tanjira i pribora za jelo, slamčica za piće i držača za balone. Prodaja pakovanja za pića napravljenih od plastike biće dozvoljena samo ako su zatvarači pričvršćeni za pakovanje.

U Evropskoj komisiji kažu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU “zaslužni” za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se da su Evropljani veoma zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu.

“Gde su alternative dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni. Za proizvode bez direktnih alternativa, fokus je na ograničavanju njihove upotrebe kroz nacionalno smanjenje potrošnje, određeni dizajn i etiketiranje, kao i kroz obaveze za proizvođače koje će se odnositi na upravljanje, odnosno odlaganje plastičnog otpada”, navodi Komisija.

U Evropskoj komisiji kažu da je posle mera donetih kada je u pitanju prodaja plastičnih kesa, čak 72 procenta Evropljana izjavilo da je smanjilo upotrebu istih. Zemlje članice EU biće u obavezi da do 2025. godine prikupe 90 procenta iskorišćenih plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu.

Određeni proizvodi, kao što su vlažne maramice i baloni, moraće da nose jasne i standardizovane naznake o tome kako se bacaju posle upotrebe, koliki je procenat plastike u njima i koliko su štetni za okolinu.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments