Zamenik Sebastijana Kurca uhvaćen u pokušaju korupcije, Kurc odbija dalji nastavak saradnje sa njim

       
Foto: Getty Images

Austrijska koalicijska vlada je na rubu raspada pošto su nemački mediji objavili videosnimak na kojoj vicekancelar Štrahe nudi ruskoj kompaniji pogodovanje u zamenu za političku podršku.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sazvao je za 11 sati hitan sastanak sa svojim zamenikom Hajnc- Kristijanom Štraheom s kojim odbija dalju saradnju nakon sinoćnje objave videosnimka koja koalicijskog partnera sumnjiči za pokušaj korupcije, javlja Rojters.

Na snimcima dostavljenim medijima u Nemačkoj, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenusom, su 2017. godine, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovarali s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata rekla kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

“Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Štrahe u videu.

Objavljivanje videa u petak uveče je u Austriji podiglo prašinu, a većina opozicionih političara traži raspisivanje novih izbora.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments