Foto: Medium

Novi Sad više od 10 godina čekao je na uređenje Gradske deponije koje će uskoro postati reciklažno dvorišta. Ovim će biti biti rešen problem ne samo zapuštene deponija koja se nalazi na nekih šest kilometara od centra grada, već će se i odlaganje smeća maksimalno optimizovati po najvišim standardima.

Deponija odlazi u prošlost: Savremeni centar će prerađivati smeće iz Novog Sada i sedam opština, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa

Reciklažno dvorište je predviđeno kao jedan od sadržaja u sklopu planirane regionalne deponije, na prostoru sadašnje gradske, a njegovom izgradnjom će praktično biti zaokružen proces razdvajanja otpada. Tu će se nalaziti centralno postrojenje za prikupljanje i separaciju primarno selektovanog otpada, kao i prostor za odlaganje posebnih tipova otpada – guma od vozila, azbestnih proizvoda, baterija, ulja, električnih aparata.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, u kompleksu budućeg reciklažnog dvorišta izdvajaju se tri funcionalne celine – ulazna zona, hala za selektovanje i reciklažno ostrvo, s prostorom za posebne tokove otpada. U hali za selekciju biće organizovan prijem primarno separisanog otpada s teritorije Novog Sada, kao i njegovo razvrstavanje, skladištenje i prodaja.

Reciklažno ostrvo, s prostorom za posebne tokove otpada, namenjeno je primarnoj separaciji ambalaže, a deo površine izdvojen je za smeštanje različitih vrsta prikupljenog otpada. U toj zoni projektovana je nadsteršnica za sekundarne sirovine, koje, kako je navedeno, neće biti tretirane u pogonu, kao i ona s boksovima za gume i kabasti otpad.

Osim toga, deo prostora će biti ograđen i tu je planirano skladištenje komunalnog otpada na otvorenom. U planu je i nabavka i montaža mobilnih objekata, odnosno dva kontejnera za smeštaj rezervoara za otpadna ulja, te dva žičana kontejnera s nadstrešnicom, kao i dva zatvorena mobilna kontejnera za pesak, kreč i piljevinu, za koje je objašnjeno da će biti korišćeni za primarno delovanje kod akcedentnih slučajeva.

Postepeno zatvaranje Gradske deponije

Regionalnim planom za upravljanje otpadom, osim Novog Sada, obuhvaćene su i opštine Temerin, Vrbas, Bačka Palanka, Beočin, Žabalj, Srbobran i Bački Petrovac, koje će imati zajednički centar za preradu otpada, koji bi godišnje trebalo da primi od 70.000 do 160.000 kubika.

Uslov za početak gradnje regionalnog centra je sanacija, rekultivacija i zatvaranje nesanitarne deponije na Klisi, koja se koristi od 1963. godine, a koja će, kako je planirano, postepeno biti zatvarana u narednih pet godina, i uz proširenje prostora, nakon rekultivacije zemljišta, pretvorena u regionalni centar.

Podsećanja radi, kako je Blic ranije pisao, projekat reciklažnog dvorišta je još 2011. godine izradila beogradska firma “Enviteks”, a lokacijska i građevinska dozvola pribavljene su 2012, kada su i započeti radovi. Obavljeno je nivelisanje terena, priprema podloge za plato i saobraćajnice i odrađeni su armiranobetonski radovi na temeljima pojedinih objekata. Nabavljen je i deo opreme, ali je posle pripremnih radova izgradnja, zbog nedostatka novca, obustavljena.

dnevnik.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleks
28/03/2022 17:51

Ovo je sramota, ova deponija je po zakonu preblizu Nemanovaca.
Gradonačelniče spašavajte svoje građane.