Da li smo ih zaboravili? Srpski asovi ispunili su istoriju našeg sporta- neki su napustili karijeru zbog korone, a neke su nasledila njihova deca (FOTO)

Foto: EPA Georgi Licovski/Ilustracija

Lista naših uspešnih sportista zaista je velika i teško je izdvojiti koji su najveći i najznačajniji. Kroz sportsku istoriju Srbije prolazila su mnoga velika imena, dešavali su se mnogobrojni svetski, evropski i regionalni uspesi. Mi vam predstavljamo listu od nekoliko najvećih asova sa ovdašnjih prostora. Pogledajte gde su i šta rade danas

Ivan Miljković

Naš legendarni odbojkaš, visok 2,06, jedan od najcenjenijih sportista koji je igrao za reprezentaciju, a  svoju profesionalnu karijeru započeo je u Partizanu ne tako davne 1996. godine. Nakon toga, zajedno sa Andrijom Gerićem, je igrao u italijanskom klubu Lube Mačerata na poziciji korektora. U sezoni transfera, na leto 2007. godine, prešao je u jedan od najboljih italijanskih klubova „Roma volej“. Na završnom turniru Svetske lige u Beogradu 2005, dobio je priznanje najboljeg igrača i osvojio ček od 40.000 dolara, a na istom takmičenju proglašen je za najboljeg servera. Na Evropskom prvenstvu u Rusiji 2007, proglašen je za najboljeg poentera šampionata, dok je na završnom turniru Svetske lige 2008. godine, dobio priznanje najboljeg poentera lige. Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu sa reprezentacijom osvojio je peto mesto. U julu 2008. potpisao je ugovor s grčkim Olimpijakosom vredan 500.000 evra.

Nakon završetka profesionalne karijere ostao je u odbojci i 2016. godine je postao prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Na toj poziciji zadržao se do 2018. godine kada se povukao.

Foto: sportindeks.rs

Arpad Šterbik

Bivši rukometaš mađarskog porekla i reprezentativac Jugoslavije. Arpad je rukometnu karijeru je počeo u rodnoj Adi, gde mu žive roditelji, u RK Potisje Ada. U svojoj karijeri branio je i boje reprezentacije SR Jugoslavije, na poziciji golmana. Igrao je i za RK Jugović iz Kaća, mađarski RK Vesprem i španske timove Sijudad Real, Atletiko Madrid i Barselonu, a bio je i reprezentativac Španije.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 2 bronzane medalje na svetskim prvenstvima 1999. i 2001. godine. Ima špansko državljanstvo od 2008. godine. Arpad se 2020. godine povukao iz profesionalnog rukometa zbog pandemije korona virusa.

Foto: sportal.blic.rs

Jasna Šekarić

Jedna on naših najslavnijih sportiskinja jeste svakako Jasna Šekarić, preciznog oka i mirnih prstiju. Njeni uspesi su nemerljivi i odličja u njenoj karijeri svrstali su je u sam vrh streljaštva. Jasna je više puta proglašena za najbolju sportistkinju i strelkinju Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Srbije. Godine 1988. i 1994. dobila je zlatnu značku sporta, kao i nagradu za najbolju sportistkinju u Jugoslaviji.

Tri puta u karijeri je proglašavana za najbolju strelkinju u svetu, a 2000. godine Međunarodna sportska streljačka federacija (ISSF) ju je proglasila za najboljeg strelca sveta 20. veka. U karijeri je osvojila preko 90 medalja na velikim takmičenjima (Olimpijske igre, svetska i evropska prvenstva, svetski kupovi, Mediteranske igre…)

Tri puta je bila svetska prvakinja (Budimpešta 1987, Sarajevo 1989. i Milano 1994), a četiri puta evropska šampionka (Espo 1986, Mančester 1991, Budimpešta 1992, Budimpešta 1996, Beograd 2005).

Jasna je danas članica streljačkog kluba Crvena zvezda i trener pojedinih mlađih selekcija . Streljaštvom se više ne bavi profesionalno.

Dragutin Topić

Jedan je od najboljih srpskih atletičara svih vremena je Dragutin Topić. Najveći deo svoje karijere proveo je u Crvenoj zvezdi, a takmičio se i za Partizan, da bi karijeru nastavio u Vojvodinu. Posle jednogodišnje pauze (2006), tokom koje je radio kao sportski direktor Atletskog saveza Srbije, karijeru je nastavio 2007. godine i u Pekingu u avgustu 2008. peti put učestvovao na Olimpijskim igrama.

Od 1993. godine drži državni rekord skoku uvis sa preskočenih 2,38 m, čime deli 15. mesto na rang listi najboljih skakača uvis svih vremena.

U 41. godini Topić je bio među najstarijim učesnicima atletskih takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu i jedini atletičar koji je šest puta učestvovao na najvećim i najprestižnijim svetskim sportskim skupovima.

Učestvovao je na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 2012. godine u skoku uvis. U kvalifikacijama je skočio 2,10 metara i nije se plasirao dalje. Od septembra 2008. radi kao menadžer Atletskog saveza Srbije. Suprug je i trener Biljane Topić, rekorderke Srbije u troskoku. Angelina Topić ćerka proslavljenog sportskog para, preti da zaseni svog oca, jer godinama niže svetske uspehe.

REUTERS/Action Images/Rudy LHomme

Nađa Higl

Nekadašnja članica Plivačkog kluba Tamiš iz Pančeva, kojoj trener kroz čitavu karijeru bio brat Sebastijan Higl. Njena disciplina je prsni stil. Najveći uspeh u plivačkoj karijeri dostigla je na Svetskom prvenstvu u plivanju u Rimu 2009. godine, kada je osvojila zlato u disciplini 200 m prsno i svojim rezultatom 2:21,62 postavila novi evropski rekord u toj disciplini.

Ovim uspehom Higlova je ušla u istoriju srpskog plivanja, kao prva žena koja je postala svetska prvakinja.

Dobila je zlatnu značku Sporta, nagradu za najboljeg sportistu u Srbiji, Olimpijski komitet Srbije ju je proglasio za sportistkinju 2009. godine. Dobitnica je i nagrade „Vihor“ za najbolju sportistkinju Vojvodine.

Učestvovala je i na Evropskom prvenstvu na malim bazenima 2007. u Debrecinu, Svetskom prvenstvu u malim bazenima 2008. u Mančesteru i Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

Drži nacionalne rekorde u disciplinama 100 metara prsno (1:07,80) i 200 metara prsno (2:21,62).

Nađa se preselila u Sloveniju sa porodicom, nakon teške bolesti ulceroznog kolitisa, bolesti debelog creva.

Ognjen Medić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti