Dragan Stojković Piksi
Foto: Nenad Kostć/Kurir.rs

“Orlovi”, vreme je! Mundijal kuca na vrata, a to znači samo jedno – Piksi okuplja fudbalere i počinju poslednje pripreme za spektakl u Kataru!

Obraćanje selektora Dragana Stojkovića na dan okupljanja reprezentativaca trajalo je sat vremena. Veliki broj predstavnika medija se okupio u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a selektor je detaljno odgovarao na sva pitanja.

Piksi, koji je sa “orlovima” ostvario fantastičan rezultat i plasman na Mundijal u Kataru i to u velikom stilu – pobedom na Portugalom pred prepunim stadionom u Lisabonu u poslednjem kolu. Selektor se osvrnuo na način na koji je nacionalni tim stigao do Svetskog prvenstva, o spisku od 26 fudbalera koji će predstavljati našu zemlju, poseti Ostrogu, povredama udarnih napadačkih opcija, prognozama i očekivanjima… Bio je Piksi izuzetno dobro raspoložen, u nekoliko navrata se i našalio sa novinarima, a njegovo čitavo obraćanje je pred vama.

Piksija ne zanimaju prognoze

“Ne pratim prognoze. Poštujem svačije mišljenje, svako ima pravo i slobodu da priča i piše šta god žele. To je njihova stvar. Mi smo tu da ih demantujemo i da pokažemo da nisu baš u pravu. Želimo da vidimo Srbiju u najboljem svetlu. Ovo su igrači zaslužili. Niko im nije poklonio i niko to ne može da im oduzme. Istorija je ispisana u Lisabonu na veličanstven način. O mnogo čemu ja sanjam, samo što ne mogu to javno da kažem. Bilo bi malo tendenciozno. Neki bi rekli “vidi ovog šta priča”, ali sanjam ja mnoge stvari, uglavnom lepe. Ima vremena, na nama je da budemo bolji iz utakmice u utakmicu i da pokušamo da demantujemo neke koji tako gledaju. Mada kažem, oni su nebitni. To je to, jedino što ne možemo da zaustavimo, to je vreme”.

“Bićemo mi dobri. Bićemo dobri. Nemojte da sumnjate u to”, poručio je Piksi na kraju obraćanja.

Koji je domet Srbije?

“Rekao sam da još igrače nisam video. Moramo da vidimo u kakvom su stanju. Nisam neko ko olako daje neke izjave u koje ne verujem, niti želim da budem interesantan za medije i da zabavljam narod. Idemo “step by step”. Došli smo do tog stadijuma da moramo da idemo utakmicu po utakmicu. Prve tri su najvažnije. Ako to rešimo, razmišljaćemo dalje. Ide i ta utakmica protiv Bahreina. Pretpostavljam da neki igrači neće igrati, jer nema potrebe”.

I danas znam sastav Brazila za 24. novembar

“Deset dana pre utakmice protiv Brazila… Ne razmišljam još uvek previše o tome. Znamo da je to jedna od najjačih ekipa na svetu i jedan od glavnih favorita da postane šampion sveta. Naravno da će to morati da pokažu. Teren je jedino merilo. Da je teška utakmica, jeste. U smislu da igraš protiv Brazila. Ali da je laka za igranje, da! I jedva je čekam. Da se nadigravaš sa takvim majstorima. Bićemo podređeni našoj igri kao i do sada, uz poštovanje prema Brazilu. Ali da se predamo, to malo sutra, to neće moći. Ima još malo vremena da se pogleda, ali znamo sve. Mogu da vam izdiktiram sastav Brazila i da pogodim sve. Zapisaću danas i pokazaću 24. novembra, to će biti taj sastav”.

Talične crno-crvene čarape iz Lisabona

“Te čarape su već spakovane sinoć. Da li su srećne ili nesrećne – ne znam, ali su već u mom koferu. Nisam toliko sujeveran, verujem samo u ono što vidim i što radim”.

Mitrović i bez noge putuje u Katar!

“Vlahović je u trenažnom procesu… Mitrović će ići u Katar i bez noge. To je tako. Imamo rok do večeras da promenimo nešto, ali čisto sumnjam da će da se to dseti. Mitar će ići, a da li će igrati bez noge, ne znam”.

“Možda i to. Mnogi igrači ne bi igrali u Norveškoj posle onoga što mu se desilo, a mnogi ne bi igrali. Verujemo da će sve da bude u redu”.

Očekivanja u Kataru

“Da bi otišli u sledeću fazu morate da budete dobri i da to zaslužite. Razmišljam da je pobeda uvek važna. Meni je bitno i kako pobeđujem, možda se razlikujem od drugih. Bitno mi je kako pobeđujemo, stvaramo šanse, mučimo protivnika… I rezultat i igra su bitni. Razmišljamo kako da zaradimo broj bodova za sledeću fazu”.

“Što ste nestrpljivi? Strpite se pa ćete da vidite šta ćemo da napravimo u Kataru. Imamo lepu šansu zato što naši igrači nemaju vrstu pritiska. To ne dozvoljavam. Imaju punu slobodu da pokažu talenat”.

Još malo o spisku

“Mogu individualno da govorim zašto neko nije, ili jeste, ali generalno znate sve. Ne treba o tome previše da se priča. Ne znam kako je ranije bilo, ali sada je ovako, ja sam prvi put sada selektor. Nisam neko ko će da trpi pritiske, to me ne interesuje. Neko je pitao zašto Matija Nastasić nije na spispku. Ja sam zvao igrače i kada nisu igrali u klubovima i nisu imali nikakvu minutažu. Kada se broj smanjio na 26, neko mora da bude van spiska. Što se Matije tiče, to je logično bilo. Njegovo nestabilno zdravstveno stanje je dovelo do toga. Što se Ristića tiče, za četiri meseca je odigrao 122 minuta. Ovo nisu više kvalifikacije, već najveća svetska sportska smotra. Mali Terzić je bio deo tima od početka i predstavlja budućnost srpskog fudbala. Mogu tako da pričam o Joveljiću, Jovanoviću i svim drugima koji su odsutni. Logičan splet okolnosti su navele mene da donesem logične odluke. Mirno spavam i imam korektan odnos, smatram da odluke koje donosim nisu sve po volji mnogih, ali moje su”.

“Moram da priznam javno. Niti me je ko zvao i molio, niti mi suflirao. Jednostavno – nula. I to je dobro. Imaš slobodnu da doneseš odluku… Ali ljudi, nikakve epohalne odluke ovo nisu, niti treba da se pravi fama. U toj grupi igrača je i Grujić koji je bio povređen, ali se vratio i sada ponovo igra i ponovo je u timu. Mali Ilić isto tako. U stalnom kontaktu smo sa klubovima, želimo da znamo stanje igrača i o čemu se radi”.

Podsetimo, Srbija će u Kataru igrati u grupi G, a prvi meč “orlova” zakazan je za 24. novembar protiv Brazila. U drugom kolu rival Srbije će biti Kamerun, a meč protiv Švajcarske u trećem kolu zakazan je za 2. decembar.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments