Foto: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Rumunije mogla bi da preda mečeve reprezentaciji samoproklamovane republike Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Razlog je jednostavan – Rumunija, kao Srbija, ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu.

Problem je nastao kada su Rumunija i tzv. Kosovo izabrani u istu grupu kvalifikacija za EURO 2024.

Teodor Maleškanu, nekadašnji ministar spoljnih poslova Rumunije, veruje da je rešenje to da se reprezentacija njegove zemlje jednostavno ne pojavi na utakmicama sa tzv. Kosovom.

“Kosovo ne priznaju brojne države, uključujući i nas. Nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Ono što možemo da uradimo je da naš Fudbalski savez, putem Razvana Burleanua, obavi razgovore sa državama koje imaju isti stav kao Rumunija i da zajedno dođe do rešenja koje neće uništiti ceo sistem, ali ni zanemariti veoma jasan stav Rumunije”, naveo je Meleškanu za “Antenu 3”.

Ukoliko opšteg rešenja ne bude, bivši ministar ima jedno drastično.

“Ono što tada možemo da uradimo je… Da izgubimo 3:0 (službenim rezultatom) od Kosova”, dodao je on.

FS Rumunije bi, prema pisanju portala GSP, dosta izgubio ako ne bi igrao protiv tzv. Kosova, jer bi neodlazak na utakmicu iz političkog razloga doveo do njihovog izbacivanja iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). U Grupi I se pored tzv. Kosova i Rumunije nalaze i Švajcarska, Izrael, Belorusija i Andora, dok je Srbija u Grupi G.

“Imajući u vidu geopolitičku situaciju, vodićemo dijalog s Vladom Rumunije oko uslova utakmice u kojoj će naša zemlja dočekati Kosovo”, rekli su iz Fudbalskog saveza Rumunije.

b92

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments