OGLASIO SE FEDERALNI SUD: Otkriveni razlozi za odbijanje žalbe Novaku Đokoviću

FOTO: SHUTTERSTOCK, MARK BAKER / RAS SRBIJA
Federalni sud Australije objavio je danas razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.  

– Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes – navodi se između ostalog u saopštenju suda.

Dodaje se još jedan detalj.

– Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu.

Svetski as Novak Đoković se ubrzo nakon odluke o deportaciji oglasio i poručio da neće davati izjave u vezi sa Australijan openom do završetka turnira.Međutim, dočekali su ga novi problemi s obzirom da su iz Francuske i iz Velike Britanije stigle najave da bez vakcine neće moći da igra na Rolan Garosu i Vimbldonu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti