Foto: AP/Darko Vojinović/Kurir.rs

FIFA je bila jasna, izašla je u susret selektorima svih reprezentacija koje su se plasirale na Svetsko prvenstvo, koje će od 20. novembra do 18. decembra biti održano u Kataru.

Selektori imaju rok da do 21. oktobra, a to je sutra, predaju širi spisak od 55 fudbalera na koje računaju za Mundijal. To je preliminarni spisak u kojem može da bude minimum 35, a maksimum 55 igrača.

Posle toga, svi selektori reprezentacija učesnica Svetskog kupa imaće tri nedelje da se odluče kojih 26 fudbalera će povesti u odlučujuće utakmice u Kataru. Tačnije, do 13. novembra, mada su neki treneri rekli i da će ranije objaviti konačnu listu. Širi spisak je dobra stvar, jer time selektori mogu dodatno da motivišu sve igrače, kako bi u ligama pružili maksimum i potvrdili kvalitet.

Dragan Stojković Piksi je u takmičarskim utakmicama tokom kvalifikacija za Mundijal, kao i u Ligi nacija koristio tridesetak fudbalera. Neki su imali male minutaže, dok se kostur ekipe uglavnom znao i zna. Na golu je standardan Vanja Milinković-Savić, u odbrani Strahinja Pavlović, Miloš Veljković i Nikola Milenković, na bočnim pozicijama Andrija Živković, Filip Kostić, Nemanja Radonjić, Darko Lazović, u veznom redu Sergej Milinković-Savić, Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Ivan Ilić, Dušan Tadić, a u napadu Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović.

Reprezentacija Srbije
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/B92.rs

Sigurni putnici trebalo bi da budu i golmani Predrag Rajković, Marko Dmitrović, zatim Filip Mladenović, Stefan Mitrović, Nemanja Maksimović, Uroš Račić, Filip Đuričić, Mihailo Ristić, Marko Grujić. Možda i Dejan Joveljić kao četvrti napadač, te štoperi Srđan Babić, Strahinja Eraković i Erhan Mašović. Opet, treba očekivati i poneko iznenađenje poznavajući Dragana Stojkovića, da se nađe makar jedno novo ime na spisku putnika od 26 igrača za Katar.

Važno je istaći da je na poslednjem samitu učesnika SP u Kataru, srpski selektor Dragan Stojković izneo predlog da zbog novonastale situacije oko kovida i činjenice da nacionalni timovi neće imati dovoljno vremena za pripreme, umesto dosadašnjih 23, bude 26 igrača na Mundijalu. FIFA je ovaj predlog odobrila 23. juna, pa će na SP u Kataru svaka reprezentacija imati 26 igrača. Plus, selektori će moći da koriste do pet zamena u toku utakmice, dva više nego ranije.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments