U istraživanju koje je na objavila Krovna organizacija mladih Srbije, jedan od rezultata pokazuje da čak svaka peta mlada osoba smatra da nasilje može biti opravdano, saopštava Fondacija Tijana Jurić.

Kao jedan od glavnih uzroka nasilja navode i lošu kaznenu politiku prema nasilnicima.

U periodu maj-jun 2018. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) sprovela je istraživanje među 1200 mladih u Srbiji, kojim je ispitala njihove stavove, vrednosti i potrebe. U oblasti koja se tiče bezbednosti mladih rezultati poražavajući.

Svaka treća mlada osoba trpela je digitalno nasilje

U današnjem vremenu život bez interneta je nezamisliv, pogotovo mladima. Velika količina informacija razmenjuje se preko društvenih mreža, foruma i drugih sajtova, a naj način raste i manipulacija istima. Nasilje u vidu vređanja, maltertiranja i proganjanja sve je više zastupljeno na internetu.

U tom kontekstu važno je napomenuti da svaka društvena mreža ima poseban link preko koga se može prijaviti digitalno nasilje.

Na pitanje u istraživanju KOMS-a da li su bili izloženi digitalnom nasilju, 31% ispitanika odgovorio je potvrdno, što znači da je svaka treća mlada osoba bila izložena ovom vidu nasilja. To je 9% više mladih u odnosu na prethodnu godinu, a čak 12% više njih je trpelo fizičko i verbalno nasilje.

80% mladih svedoči nasilju

O velikoj nebezbednosti mladih govori i podatak da je čak 80% njih odgovorilo da je bilo ili jeste svedok bilo kakvom nasilju. Skoro četvrtina mladih osoba prema ovom istraživanju bila je izložena diskriminaciji, a kao najveće uzroke nasilja mladi navode porodične odnose, pa promociju nasilja u medijima. Kao druge uzroke navode pad vrednosti, nacionalnu netrpeljivost i lošu kaznenu politiku prema nasilnicima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments