Nelegalno izdavanje stanova turistima, poznatije kao “stan na dan”, odlazi u prošlost. Država je rešena da stane na put praksi u kojoj se pojedinci bogate, a ne plaćaju porez, kažu u ministarstvu. 

Zbog neprijavljivanja gostiju i značajne svote novca koju zbog toga Srbija gubi, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je resorno ministarstvo pokrenulo projekat elektronske prijave turista i paušalnog oporezivanja onih koji izdaju “stan na dan”, a kako bi se rešio ovaj problem.

“Iako je teško govoriti u preciznim brojkama, sigurno 30 posto turista borave u Srbiji, a da nisu prijavljeni i koje ne možemo da evidentiramo. Ne može turistička inspekcija da ulazi u stanove, kao ni bilo koja druga inspekcija bez policijskog naloga, a policija opet ne može bez sudskog rešenja. Prema tome, to je jedan začarani krug” kaže Ljajić.

Zbog toga što ovi turisti nisu zvaničnom prijavom “pokriveni” u nelegalnom smeštaju, a MUP nema podatke, što je inače praksa u svetu kada je reč o kretanju i zadržavanju stranaca u zemlji, nije moguće imati ni pravu sliku o dužini boravka gostiju u turističkim centrima u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini je u našoj zemlji boravilo ukupno 3.085.866 turista, od čega je domaćih bilo 1.588.693, a inostranih 1,497.173, odnosno, stranci su činili 49 procenata ukupnog broja gostiju.

Ostvareno je više od 8, 3 miliona noćenja, od čega su 38 procenata bili gosti iz inostranstva, a samo u januaru ove godine je povećan devizni priliv od turizma za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ljajić dodaje, da zbog toga što se ne prijavljuju svi gosti, stvarni broj turista je značajno veći.

Paradoksalano je, ocenjuje, da dok u Novom Sadu ima svega 215 kategorisanih privatnih ležajeva, u Beogradu 2.500, broj turista u Srbiji prelazi cifru od tri miliona.

Izvor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
09/04/2018 00:35

“značajne svote novca koju zbog toga Srbija gubi”….???
“Država je rešena da stane na put praksi u kojoj se pojedinci bogate”….?
EEE MAJKO MILA… Vise od 50% prijavljenih smestaja ne prijavljuju strance, a da ne pricam o kucanju i izdavanju racuna, ali da se razumemo toliko toga su “nabili” preduzetnicima da nemaju racunicu.
Valjda taj koji izdaje placa bar porez na stan, kucu ili objekat.
Kome ide taj deo kolaca???
Sta vise hocete???!!!