Ko ne bude na vreme ispoštovao propise o čišćenju snega ispred zgrada, kuća ili poslovnih objekata, mogao bi da bude novčano kažnjen iznosom od 5.000 do čak 50.000 dinara.

Svi građani, pravna lica, i subjekti u obavezi su da izvrše čišćenje snega, leda, ispred svog stambenog, poslovnog ili drugog objekta, kako bi obezbedili sigurno i bezbedno kretanje pešaka.

Komunalni red propisan je striktnim odrebama koje određuju uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred stambene zgrade, poslovne prostorije, a odgovornost je na vlasnicima koji koriste te nepokretnosti.

U suprotnom, sugrađani koji ne očiste sneg moraju platiti kaznu od 5.000 dinara. Kazne za preduzetnike su 25.000 dinara, dok je ova kazna najviša za pravna lica i iznosi 50.000 dinara. A podsetimo, u pravna lica spadaju i stambene zajednice, odnosno bivše skupštine stanara.

Kada počne sneg da pada, komunalna inspekcija počinje da vrši kontrole za neočišćeni sneg i led. Subjekti koji su pod nazorom obaveštavaju se o obavezama, a nakon prestanka padavina inspektori proveraju da li je sneg očišćen. U slučaju da nije pokreće se upravni postupak i izdaju se prekršajni nalozi.

Komunalna policija svake zime apeluje na građane, da uklonjen sneg i led ne smeju da bacaju na kolovoz, kao ni da zatrpavaju slivnike, a pogotovu nije dozovoljeno da se remeti saobraćaj i prolaz pešaka.

Izvor: Blic

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Strašno
18/12/2018 10:06

Pa samo neke kazne?? A putevi što su još pod ledom u skoro svim sporednim ulicama? Koga mi,obicni gradjani,da kaznimo? Sram vas bre bilo više!!!!!!

mama maya
18/12/2018 18:10

A šta ćemo sa parkinzima koji nisu očišćeni ali se uredno naplaćuju i kažnjavaju parkirani automobili?Nekada su zaposleni lopatama čistili iste .Šta je sa pešačkim prelazima i trotoarima koje čistoća ni treći dan nakon prestanka padavina ne čisti u potpunosti a sećam se do pre koju godinu su već uveliko bili raščišćeni.Šta se dešava sa našim lepim gradom?

rebel_ns
18/12/2018 20:40

A ko ce da odgovara za neociscen sneg sa puteva i ostalih javnih povrsina?