Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Srbija u 2018. godini početi da gradi prvu deonicu “auto-puta mira”, od Niša do Pločnika, u dužini od 36 kilometara.

Mihajlovićeva je, na svečanosti povodom obeležavanja tri godine rada Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, istakla da vrednost tih radova iznosi približno 212 miliona evra.

Ona je precizirala da je to preliminarna vrednost projekta na prvoj deonici “auto-puta mira” Niš–Priština–Drač, koja će se finansirati u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Najavila je da naredne godine počinju da se sprovode tri važna projekta – “auto-put mira”, za koji su obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu, kao i modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš–Dimitrovgrad, čija je vrednost 250 miliona evra.

Ona je naglasila da je treći važan projekat u 2018. godini potpisivanje komercijalnog ugovora za prugu od Novog Sada do Subotice, u okviru izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta.

Novi zakoni

Veoma je važno, kako je dodala, i donošenje zakona o katastru i reorganizacija katastra kako bi se Srbija na “Duing biznis listi” Svetske banke u toj oblasti pomerila sa 62. mesta u prvih 20 zemalja u narednih godinu dana.

To su četiri strateška pravca kuda ide Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u 2018. godini”, podvukla je ona.

Mihajlović je rekla da je resorno ministarstvo predložilo donošenje posebnog zakona – leks specijalisa koji bi projekat izgradnje jeftinih stanova u Srbiji proglasio javnim interesom.

Ona je istakla da će taj projekat učestvovati u rastu BDP-a sa dva do tri odsto, i dodala da bi do kraja godine ili u prvih 10 dana januara trebalo da bude postignut dogovor o tome da jeftina stanogradnja bude proglašena javnim interesom.

Mihajlović je ukazala na to da bi taj projekat trebalo da traje tri godine i da je predviđena izgradnja dva miliona kvadrata za pripadnike policije, vojske i službi bezbednosti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments