Banke bi uskoro mogle da ukinu šaltere

       

Odlasci u banku mogla bi uskoro da se uveliko prorede, kada banke uvedu mogućnost da se sa klijentima čuju putem video-poziva. 

“Naša očekivanja su da bi u narednih nekoliko nedelja od finansijskih institucija mogli da dobijemo prvo obaveštenje o nameri da uspostave poslovni odnos sa klijentima i putem video-veze, bez odlaska u banku”,  kažu za Kamaticu u Narodnoj banci Srbije (NBS). Od tog momenta, pa dok zvanično ne ponude tu uslugu klijentima mora da prođe najmanje 30 dana.

Osim banaka, mogućnost da poslovni odnos sa klijentom završe isključivo preko računara i interneta mogu da ponude i druge finansijske institucije kao što su društva za osiguranje, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, lizing kompanije, platne institucije i institucije elektronskog novca.

U Narodnoj banci Srbije tvrde da su zakonom propisali sve mere i uslove kako bi klijenti bili zaštićeni od eventualnih zloupotreba. Pa tako, finansijske institucije koje uvedu sistem poslovanja video vezom moraće daobezbede zasebne prostorije koje imaju neprekidni video nadzor, zaposlene koji su prošli obuku i tehnička rešenja koja obezbeđuju neprekidan prenos slike i zvuka, i to visokog kvaliteta, kao i potpuno šifrovanje komunikacije između klijenta i finansijske institucije, kao i povezanost sa izvorom tačnog vremena i snimanje postupka.

Iako neke banke tvrde da je ovaj novi vid komunikacije klijent-finansijska institucija košta, u NBS kažu da su ulaganja minimalna jer se mogu koristiti i već postojeća i svima dostupna rešenja na tržištu, kao što su Skajp ili Viber. Sa druge strane, klijent mogu da koristi bilo koji elektronski uređaj s kamerom, kao što su računar, tablet, mobilni telefon, i nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja.

NBS će ceo postupak i kontrolisati, i kako kažu, ako se ispostavi da neka finansijska institucija na terenu ispunjava sve propisane uslove biće joj naloženo da prekine sa pružanjem usluge video-veze i biće obrisana sa zvanične internet stranice NBS.

Izvor: Telegraf.rs/Kamatica.com

Komentari: