BESEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA NA DAN SANU: Jedino večno za naš narod jesu SANU, SPC i srpska država! Čeka nas još gora godina

Screenshot Pink TV

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svečanost u punoj sali otpočela je intoniranjem himne Bože pravde, posle čega je počelo obeležavanje 182. godišnjice SANU.

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh SPC Porfirije a prvi se zvanicama obratio predsednik SANU akademik Zoran Knežević.

Obraćanje predsednika Srbije. Meni je danas izuzetna čast i privilegija da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja SANU, a ono što smatram važnim jeste da smo svi mi koji se bavimo drugim poslovima prolazni a ono što jeste večno za naš narod jesu: SANU, SPC i srpska država.

Predsednik se dotakao na predstojeće izbore u dobrom delu sveta koji će promeniti sliku tog istog sveta, a potom govorio i o Kosmetu, najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, on je rekao da je za nas i našu zemlju važno da je čuvamo a pored toga i ono što je važno za našu zemlju a to je mir, pa i pod kamen da se sakrijemo ako treba i da čekamo povoljnu priliku da istina izađe na videlo jer sve ostalo što se nudi jeste šarena laža.

Predsednik je naglasio da nas očekuju još teža vremena u bliskoj budućnosti, nikad teža u savremenoj istoriji pa podsetio da država ulaže u nauku i kulturu, te podsetio na Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

„Ovo je naš hram nauke i umetnosti, vi ste naši vrhovni sveštenici i razumem kada se kaže da je Ivo Andrić član SANU i dalje“, rekao je Vučić.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se suočavati. Podsetio je na izbore u Tajvanu, u SAD, pa i u Rusiji, a možda i u Ukrajini za koje je rekao da će predstavljati priliku za novo uspostavljanje vrednosti na svetskom nivou.

„Ono što me plaši, u eri društvenih mreža, kada dodvoravanje postane najvažnije, plašim se da će ta godina postati lošija, da nam donosi mnogo više sukoba i nemira, više nego što nam je donela 2023“, rekao je predsednik Srbije.

„Mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo, naš izlaz je da insistiramo na kompromisima iako znamo da to drugi ne žele, bolje i vreme da kupujete nego da se odreknete nečega čega ne smetre da se odreknete“, istakao je predsednik Srbije.

„Niko nikom neće da popusti, neće. Kompromis je postala odvratna reč. Poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da ne postoji. Naša uloga je da insistiramo na kompromisnim rešenjima“, dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao i da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda.

„Čak da to učinIm uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet“, naveo je Vučić. Na kraju je čestitao srećan Dan SANU i besedu završio rečima „Živela Srbija“

Obraćanje predsednika SANU akademika Zorana Kneževića

Predsednik SANU je podsetio na korene i nastanak Akademije pa održao besedu rekavši da je to dom najviših stremljenja. Naglasio je da među članovima Akademije postoji svest o svim opasnostima i otvorenim pitanjima sa kojima se svi suočavamo a koji pogađaju naš narod i našu sredinu, ali i ostatak sveta poput klimatskih promena i veštačke inteligencije, bede i siromaštva u svetu.

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
20.11.2023 13:46

“Mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja…“
„Велику Србију“ си пробао да оствариш заједно са шачицом нацоналиста 90тих и види шта се десило

Gost
SNS Uzivo
20.11.2023 14:14

Vucicu gde su pare? 🙂

Last edited 14 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
SNS Uzivo
20.11.2023 14:56

Braco pa jel smo mi nepismena stoka kad necastivi treba da nam drzi besede, razmislite? 🙂

Last edited 14 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Blazo
20.11.2023 18:55

Ma djubre jedno,ima i drugih nacija, koji zive tu,ako se zove srbija,nije srpska drzava,lopive jedan

Gost
Rilex
20.11.2023 21:18

Za nas obican narod svaka godina je gora od prethodne a za vas politicare sve je bolje i bolje!

Povezane vesti