Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 28. oktobra, od 8 do 16 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Klinički centar Vojvodine će u Poliklinici određivati laboratorijske analize krvi – lipidni status (holesterol i trigliceridi) i ultrazvučni pregledi abdomena.

Uzorkovanje krvi za navedene analize će se sprovesti u laboratoriji Poliklinike KCV, na I spratu u periodu od 8-10:30 časova.

Ultrazvuk abdomena građani mogu da urade takođe u zgradi Poliklinike KCV, na I spratu u periodu od 8-16 časova.

Priprema za pregled podrazumeva laganu večeru dan uoči pregleda, a na sam dan pregleda pacijent ne treba da unosi hranu i tečnost.Redovnu terapiju pacijent može popiti sa malo vode.Ukoliko pacijent poseduje raniju medicinsku ultrazvučnu dokumentaciju i nalaze prethodnih radioloških pregleda potrebno je da ponese sa sobom.

Ovim putem apelujemo da se na akciju odazovu oni građani koji ove preglede nisu sprovodili u prethodnom periodu, kao i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Akcija ima za cilj ranu dijagnostiku i promociju prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade ultrazvučni pregled abdomena i proveru triglicirida i holesterola, a dame će biti u prilici da obave i preventivne ultrazvučne preglede grudi, po potrebi i mamografske preglede, navodi se u saopštenju ministarstva.

U prethodnih 10 akcija, blizu 200.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Izvor: Tanjug/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments