Foto: Daisy Beatty

Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje projekata koji se odnose na povećanje nataliteta, a iz budžeta Srbije izdvojeno je 650 miliona dinara.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, čiji je kabinet raspisao konkurs, kaže da lokalne samouprave, da bi mogle da učestvuju na konkursu za dodelu sredstva, moraju da imaju lice ili telo koje se bavi populacionom politikom.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promociju zdravlja, borbu protiv neplodnosti…

Program se sprovodi već četiri godine, a Đukić Dejanović kaže da se već vide prvi pomaci.

“Demografi su nam rekli da će prvi pomaci, ako sve uradimo kako treba, biti vidljivi za deset godina. Međutim, jedino Srbija ima veći broj novorođenih beba u odnosu na prethodnu godinu i to oko 350”, rekla je Đukić Dejanović za Pink.

Navodi da je možda najočitiji konkretan primer uticaja mera finansijska podrška porodicama za treće dete 12.000 dinara mesečno do 10 godine, a za četvrto 18.000 do 10 godine.

“Broj trećerođene dece u 2019. godini je veći za oko 700 nego u prethodnoj godini”, navela je ona.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments