Neće biti uveden obavezni PCR test ili karantin po povratku sa letovanja u državama koje imaju nepovoljniju epidemiološku situaciju, saznaju Novosti.

Za uvođenje karantina, koji bi mogao da zameni negativan PCR test po povratku u zemlju, među članovima Kriznog štaba ne postoji konsenzus.

Taj predlog je, kako se saznaje, jednom već “bio na stolu”, ali nije “prošao”. Ako ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije, verovatno neće ponovo biti razmatran.

Pojedini članovi Kriznog štaba, iz medicinskog dela, uvereni su da bi uvođenje PCR testa ili karantina po povratku u Srbiju, ipak, produžilo “pauzu” između ovog, koji je na silaznoj putanji, i sledećeg talasa epidemije.

“Van Srbije je oko 30.000 ljudi, uglavnom u zemljama regiona sa mnogo više zaraženih u odnosu na broj stanovnika nego kod nas. Njihov povratak u zemlju je ozbiljan epidemiološki rizik”, rekao je za Novosti jedan od članova Kriznog štaba.

I infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš potvrđuje da postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva “raznesu” virus po Srbiji.

Izvor: FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments