U Beogradu se danas održava konferencija o obrazovanju, a premijerka Ana Brnabić poručila je da je kvalitetno obrazovanje više nego ikada temelj uspešnog društva i da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti.

Brnabić je na otvaranju konferencije „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“ ukazala na to da se u svetu dešavaju velike promene, koje su izazvane novim tehnologijama.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, kako je navela, današnji osnovci baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

“Razvojem novih tehnologija, očekuje se da će današnja generacija mladih raditi u više od deset zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost”, rekla je premijerka.

Premijerka je navela da osnovci danas u Srbiji uče na osnovu najmodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju, dodajući da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Ona je podsetila na to da je Vlada uvela dualno obrazovanje, u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavanje mladih.

Izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments