Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su mere za podsticaj rađanja od nacionalnog značaja i da podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-Beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje gde je to moguće, kao i usklađivanje rada i roditeljstva.

Brnabić je gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije ocenila da je jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

Svaka majka u Srbiji za prvo dete, kako je juče saopštio predsednik Vučić, dobiće jednokratno 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće 12.000 i za četvrto 18.000 dinara mesečno tokom deset godina.

Srbiju će to za početak koštati oko 12 miliona evra.

Premijerka Brnabić je izrazila zadovoljstvo i time što se apel predsednika odnosio i na kompanije  i ”na to kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju”.

”Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi”, istakla je Brnabić.

Govoreći o sastanku sa delegacijom MMF-a i novom aranžmanu, Brnabić je rekla da on podrazumeva uglavnom savete, a manje kontrolu.

Brnabić  je izrazila uverenje da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su pokazatelji odlični.

”Imamo suficit u budžetu, javni dug pada, očekujemo i uplatu za koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla“. Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više – tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši”, zaključila je Brnabić.

izvor: tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments