Kako je objavljeno na sajtu  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Kliničkom centru u Nišu  juče je preminulo četvorogodišnje dete iz Vranjske banje, koje je  šesta žrtva malih boginja u Srbiji. Dete nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u ovom slučaju registrovana je upala pluća kao  teža komplikacija malih boginja, koja je na kraju imala smrtni ishod. 

Od oktobra prošle godine do danas, u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja, navodi se u izveštaju Batuta.

Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija ima 65 godina.

Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća i to je najčešća teža komplikacija malih boginja, dok je jedan pacijent imao zapaljenje mozga.

Ostaje na snazi zabrana poseta bolnicama zbog malih boginja

Ministar zdrvlja Zlatibor Lončar potvrdio je da neće biti ukinuta zabrana poseta u bolnicama sve dok se povećava broj obolelih od malih boginja.

U Srbiji još jedna obavezna vakcina protiv pneumokoka

Pravilnikom o vakcinaciji predviđeno je da od 01. marta za svu decu u Srbiji bude obavezna vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke. To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca.

Vakcina pneumokoka obavezna je već desetak godina svuda u svetu, a u našoj zemlji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments