Pred nama je verovatno jedan od najtoplijih novembara ikada, prognoziraju meteorolozi! Prema trenutnim prognozama, tokom većeg dela meseca maksimalna merenja kretaće se oko 20 stepeni, što je za čak osam više od dugogodišnjeg proseka.

U novembar ćemo ući sa letnjim temperaturama, pa se u većem delu naše zemlje u četvrtak i petak očekuje čak 27 stepeni!

Kako mesec bude odmicao, i temperature će blago padati, ali će i tada dnevne temperature biti oko 15 stepeni. Tek u poslednjoj nedelji novembra očekuje se zahlađenje, kada će temperature biti od osam do 12 stepeni.

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić kaže da nakon ekstremno toplog oktobra u Srbiju stiže i veoma topao novembar, koji teži da bude jedan od najtoplijih ikada.

“Koliko će ovaj novembar biti topao, najbolje oslikava to što će već u petak biti 27 stepeni, što je za 15 više od prosečne novembarske temperature, koja je godinama oko 12 stepeni! Ovako visoke temperature karakteristične su za početak septembra, ali nikako za novembar. Iako nam je kalendarski odavno stigla jesen, lošeg vremena sa kišom i hladnim danima nema ni na vidiku. Za ovakav novembar zaslužan je ciklon iznad Atlantika koji nam donosi veoma topao vazduh i dane bez kiše”, kaže Đurić.

Meteorolog Branko Bjelić iz dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) ističe da će sve do poslednje nedelje novembra maksimalne dnevne temperature biti daleko iznad 12 stepeni, što je višegodišnji prosek za ovaj mesec.

 

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments