Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada trgovinskih objekata nedeljom.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile na taj potez, ali će u obzir biti uzeti i drugačije modele.

“Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena, kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred Ustavnim sudom”, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Kako se ističe, Ministarstvo će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila doneta “preko kolena”.

“Eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, i da će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini”, napominje se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments