Dan nestalih lica: Spisak od 10.025 imena

       

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, od 1991. godine, nakon 29 godina, kada su izbili prvi sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, još uvek se traga za 10.025 ljudi, navedeno je u saopštenju podeljenom medijima.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, obeležila je Međunarodni dan nestalih lica, 30. avgust, uključenjem putem video linka porodica nestalih širom Srbije.

U program “uživo” u petak preko video-linka javljali su se sa veoma potresnim pričama predstavnici porodica nestalih na prostorima nekadašnje Republike Srpske Krajine, Republike Srpske, kao i sa prostora južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije.

U filmu koji je pratio konferenciju istaknuto je da se 1643 osobe i dalje vode kao nestale sa područja KiM, 1975 osoba sa područja Hrvatske, a 6407 sa prostora BiH.

Predstavnici udruženja, nakon konferencije, položili su cvet na spomen-ploči srpskim žrtvama rata sa prostora bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments