Foto: poreklo.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, koja se obeležava samo dva dana posle Đurđevdana.

Apostol i jevanđelista Marko bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola Isusa Hrista i autor prvog Jevađelja.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca, bio je  sahranjen u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog jevanđelistu i apostola Marka 8. maja po Gregorijanskom kalendaru, a 25. aprila po Julijanskom kalendaru.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments