Danas se obeležava Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine, kojim se skreće pažnja na negativne posledice potrošačkog društva.

Koliko vodimo računa o tome da pre kupovine dobro razmislimo? Da li nas i koliko često ponese znak za sniženje, iako nam taj proizvod uopšte ne treba? Koliko to poslodavci zloupotrebljavaju? Današnji dan, 27. novembar služi upravo tome da se ukaže na negativan položaj potrošača u Srbiji gde su primanja niska, a cene veoma visoke.

Međutim, disproporcija cena, građane i dalje ne sprečava da kupuju ishitreno.

“Ono što se dešava i vrlo je evidentno, jeste zaduživanje građana i onda oni troše novac koji još uvek nisu zaradili, već su ga dobili od banke, od nekog kredita ili odloženog plaćanja”, objašnjava Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije koja dodaje da se na taj način zavaravamo i lakše potrošimo novac.

Koliko smo spremni da poredimo cene zavisi od potrošača do potrošača, ali nam se svima desilo da nas znak za sniženje primami iako sniženje nije realno.

“To je marketinški potez koji koriste trgovci, vrše oglašavanje,a i ponašanje potrošača je takvo da se oni jednostavno nekada poigraju sa našim osećanjima”, navodi Tasić i objašnjava da je to naročito izraženo u ovom periodu, periodu slava i praznika što dovodi do misli da smo malo i bahati u ophođenju prema novcu.

Rešenje je, kako ona navodi, održiva potrošnja – ne treba da nagomilavamo robu, već da dobro razmislimo da li nam nešto treba.

Za kupovinu je jako značajno da se informišemo o uslovima kupovine, ne samo da li je cena snižena.

 

Izvor: RTV/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments