Crveni krst Srbije kao najveća volonterska organizacija u zemlji svake godine obeležava Međunarodni dan volontera. Ove godine Međunarodni dan volontera obeležava se pod sloganom „Volonteri grade otporne zajednice“, pa se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani i deluju u svojim lokalnim zajednicama.

Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize. Takođe ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana volontera skreće pažnju na to da gotovo 60 % volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovanih grupa i žene.

Za početak volontiranja neophodna je pre svega dobra volja, i želja da se na dobro usmeren i efikasan način pruži različita vrsta podrške i pomoći svima kojima je potrebna. Najrazvijeniju volontersku mrežu ima Crveni Krst i Crveni Polumesec, a motivi za pristupanje ovim organizacijama su različiti.

Za Crveni Krst Srbije kao najveću i najstariju humanitarnu volontersku organizaciju volonteri su nezamenljiv resurs, a u svakom društvu koje teži razvoju njihov učinak je višestruk. Koliko je snažna volonterska mreža jedne zemlje, najbolje se vidi kroz poređenje sa brojem zaposlenih:

“U razvijenim zemljama to je 1:9 zaposleni – volonter, a kada su u pitanju zemlje u razvoju to je odnos 1:180. Što se tiče volontiranja u Crvenom Krstu Srbije tu je uključeno preko 60.000 volontera, od čega su 20% starija lica, 20% radno angažovanih lica srednjeg doba i 60% mladih”, istakao je Boško Mitrašinović, sekretar CK Vojvodine.

Svi oni angažuju se tokom čitave godine na različitim poljima, a danas je pažnja usmerena na njih.

“Drugim danima moramo da se angažiujemo kroz razne aktivnosti, tako da ovaj dan posvećujemo volonterima. Družićemo se u našem odmaralištu i raditi ono što oni žele”, rekla je Suzana Cvetanović, sekretar CK Vršac.

 

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments