Danas je prvi dan leta

       

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi zvanično je počelo danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počela zima.

Većina željno iščekuje leto tokom cele godine i uglavnom nam je svima na pameti prvo sunčanje i kupanje, bilo na moru, bilo na gradskim plažama i bazenima, a isto je bilo karakteristično i za naše pretke, koji su čak i pre 1. 000 godina leto percipirali slično.

Leto će trajati do 22. septembra, kada počinje jesen.

Naime, Stari Sloveni su dolazak leta proslavljali u velikom stilu i na jedan lep način – prvi “buć” u reku obeležavali bi spuštanjem venaca cveća u vodu. Voda je bila jedan od glavnih simbola leta, a pre svega, jer su tokom proleća, zbog straha od prehlade, izbegavali kupanje. U reke bi uskakali tek od obdanice.

Noću bi vodu zamenila vatra, kada su palili velike lomače i igrali oko njih, kako bi odali počast svom omiljenom godišnjem dobu.

Sa dolaskom hrišćanstva, ovaj praznik je zapravo postao Ivanjdan (24. jun, odnosno 7. jul), a Srbi su još dugo nastavili da pletu svoje ivanjdansko cveće.

Takođe, ostalo je ukorenjeno i verovanje da ako danas započnete nešto novo, nešto o čemu ste dugo maštali, nema šanse da vam se izjalovi ili ne pođe za rukom.

Izvor: Blic/srbijadanas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments