Božićna pšenica za pravoslavne vernike jedan je od najlepših prazničnih ukrasa, a običaj nalaže da se seje na praznik Svete Varvare 17. decembra ili Svetog Nikole 19. decembra. Ona simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život.

Kod katolika se sejala 13. decembra, na dan Svete Lucije.

Setva pšenice na dan Svete Varvare povezuje se sa običajem kuvanja “varice” od raznih žitarica, na taj dan, jela koje se jede sledećeg dana. U “varici” se kuvaju kukuruz, pšenica, pasulj, grašak – uglavnom zrnasti plodovi, koji se kuvaju na laganoj vatri. Jelo se, takođe, zove i “savica”, jer se jede sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog.

Kako prosejati žito?

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poređajte zrna pšenice tako da je celu prekriju. Na sredini posude postavite neku šolju ili teglicu, da bi se u sredinu žita moglo kasnije staviti kandilo.

Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lepo.

Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svetlom mestu, najbolje direktno pored prozora. Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi.

Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.

Svakodnevno je ravnomerno prskajte vodom 3-4 puta dnevno. Ne zalivajte preterano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često prskati.

Izraslu pšenicu, pre nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila lepša i uredna.

 

Izvor: Srbija Danas/nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments