Danas je Svetski dan dečje knjige

       

Svetski dan knjige za decu, ustanovljen pre više od pola veka kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca biće obeležen i u bibliotekama širom Srbije danas, 2. aprila na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Svetski dan dečje književnosti, ustanovljen je 1967. na dan kada je 1805. rođen Andersen, pisac više od 3.000 dela, prevedenih na 125 jezika, a među kojima su i bajke “Mala Sirena”, “Ružno Pače” “Snežna kraljica”, “Carevo novo odelo”…. bez kojih je teško zamisliti bilo koje detinjstvo.

Povodom 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu, Dečje odeljenje želi da novosadskoj dečjoj publici predstavi Festival za decu Krokodil.

Naziv ovogodišnjeg festivala Krokodil je “U tuđim patikama”. Festival će 2. aprila od 12 časova u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1) predstaviti Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade iz Beograda sa ekipom.

U Srbiji postoji nekoliko značajnih nagrada, poput najstarije, uvedene pre 65 godina “Neven” koju su između ostalih osvojile knjige “Marija Kiri”, “Čudesno putovanje”, “Karavan čudesa”…

O jednoj ustanovljenoj 1997. godine – “Dositejevom peru” odlučuju upravo oni kojima su te knjige namenjene – deca. Po oceni tog velikog žirija sastavljenog od đaka, za najbolje su proglašene knjige “Ja, Aleksija”, “Hajduk Veljko junak vredan cele vojske”, “Zagonetne priče”, “Olimpijski san”, “Od čitanja se raste”…

Izvor: Telegraf/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments