Vernici danas obeležavaju Veliki petak po gregorijanskom kalendaru, dan raspeća Isusa Hrista. Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 1. aprila.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poželeo je da u prazničnim danima uskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

“Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati! Često nam i mediji stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati –onako kako se kome prohte”, naveo je Hočevar u uskršnjoj poslanici.

Kako je rekao, Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo.

“Krajnje je vreme da gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se sa tim namerama angažovano molimo. Mi hrišćani posebno smo dužni da ljudima današnjice pokažemo kako se nebeski otac brine za svakog pojedinca, za svaku porodicu, za zajednicu unutar naseg društva”, istakao je Hočevar.

Ukazuje da u vreme Uskrsa ne smemo da zaboravimo da nebeski otac šalje svog sina u smrt samo da bi se sačuvalo dostojanstvo svakog čoveka, svake porodice, svake zajednice.

“Želim da uskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću, da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe”, rekao je Hočevar.

Poželeo je da Hristov mir vlada u srcima svih nas i ukazao da se ne zaboravi da je događajima muke i smrti Isus Hrist proglašen kraljem mira i slobode.

“On neka vas prati i zato vas blagosiljam u ime Oca, Sina i Svetog duha”, zaključio je Hočevar.

Brnabić čestitala Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

„Živimo u vremenu velikih izazova i ovaj najveći hrišćanski praznik nas podseća na važnost mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja.  Želim vam da Uskrs provedete u duhu ovih vrednosti, sa svojim najbližima, u zdravlju, miru i duhovnom blagostanju. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, najsrdačnije vam čestitam najveći hrišćanski praznik“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Uskršnja čestitka predsednika Skupštine APV Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je predstojeći Uskrs sveštenstvu i vernicima crkava i verskih zajednica koje ovaj veliki praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

„Blagosloveni dani Uskrsa su pred nama i donose nam poruku da u sebi i svom okruženju potražimo veru, ljubav i mir. Uskršnji dani nas oplemenjuju i pozivaju da delimo radost sa svojim najbližima, da dopustimo da nas preplavi nada u bolju sutrašnjicu. Želim vam srećan i blagosloven Uskrs!“, navodi se u čestitki Ištvana Pastora.

„Svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru, od srca čestitam predstojeći Uskrs. Želim vam da ga, s radošću zbog uskrsnuća Gospodnjeg s kojim je uskrslo i sve ono što je najbolje u ljudima, u krugu svojih porodica provedete u miru, radosti i blagostanju, s verom da ćemo, vođeni upravo hrišćanskim načelima čovekoljublja, brige za bližnjeg, međusobnog uvažavanja i sloge, vreme koje je pred nama, zajedno, učiniti boljim za sve“, navodi se u čestitki Igora Mirovića.

Grаdоnаčеlnik Nоvоg Sаdа Мilоš Vučеvić uputiо је čеstitku zа Uskrs

Grаdоnаčеlnik Nоvоg Sаdа Мilоš Vučеvić uputiо је čеstitku zа Uskrs vеrnicimа kојi tај prаznik slаvе pо grеgоriјаnskоm kаlеndаru. Оn је istаkао dа Uskrs simbоlizuје pоbеdu živоtа, svеtlоsti i rаdоsti, kао i dа pоdsеćа nа vаžnоst tоlеrаnciје, rаzumеvаnjа i zајеdništvа.

“Čеstitаm Uskrs svim sugrаđаnimа kојi оbеlеžаvајu оvај prаznik sа žеlјоm dа gа prоvеdu u lјubаvi, prаštаnju, miru i zаdоvоlјstvu. Sigurаn sаm dа ćеmо, nаdаhnuti čоvеčnоšću i tоlеrаnciјоm, dоći dо prоspеritеtniје, bоgаtiје i bеzbrižniје zајеdnicе u kојој ćе živоt svih nаs, iz dаnа u dаn, biti sаmо bоlјi i lеpši”, rеkао је grаdоnаčеlnik Мilоš Vučеvić.

Izvor: RTS/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments