Danas je Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

       

Vernici danas obeležavaju Veliki petak po gregorijanskom kalendaru, dan raspeća Isusa Hrista. Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 21. aprila.

Povodom predstojećeg Uskrsa po gregorijanskom kalendaru vernicima se obratio i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

“Jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena”, rekao je u uskršnjoj poslanici beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, povodom predstojećeg Uskrsa po gregorijanskom kalendaru.

Inače, Crkva Svetog Josipa u Kragujevcu, najstarija je katolička crkva u Srbiji, podignuta je 1883. godine, a župnik Stjepan Vinojčić opslužuje katoličke vernike koji žive u 40 gradova centralne Srbije.

Najpoznatije obeležje praznika su svakako šarena jaja, pa se po tradiciji na Veliki petak prvo jaja farbaju.

Odavnina simbolika šarenih jaja vezuje se za novi početak, napredak i radost novog života, imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema mise, već službe muke Gospodnje. Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Uskrsu prethodi Veliki ili Časni post koji se zove i Korizma, i koja predstavlja deo liturgijske godine u kojem se hrišćani pokornički pripremaju za Uskrs.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je Uskrs svim građanima i sveštenstvu koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

„Želim da vam predstojeći uskršnji praznici donesu mir, blagostanje i dobro zdravlje. Uskrs je pravo vreme da se okrenemo svojim bližnjima i podsetimo na važnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumevanja. Ovaj veliki hrišćanski praznik neka nam donese snagu za prevazilaženje svih izazova i sposobnost da u sebi i drugima pronađemo i negujemo samo ono dobro. Srećan Uskrs!“, poručio je predsednik Pastor.

 

Izvor: nsuzivo.rs/

Komentari: