Foto: Goran Srdanov

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Lazareva subota, u narodu poznat kao Vrbica, koji se praznuj kao uspomena na poslednje čudo Hristovo pred nedelju stradanja, smrt i vaskrsenje.

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao iz groba.

Vrbica za pravoslavne hrišćane praznik je dečje radosti, jer je, prema Bibliji, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe. Sa grančicama u rukama i venčićima na glavi, deca sa roditeljima i sveštenicima kreću oko hrama. Za taj ritual deca se svečano obuku, a oko vrata im se okače zvonca na trobojci. Grančice vrbe dobijene u crkvi se odnose kući i stavljaju pored ikone i kandila, jer se veruje da teraju bolest i sva druga zla.

Foto: vseprokiev.com.ua

Prema narodnom verovanju, ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosila snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu.

Lazareva subota, odnosno Vrbica, dan je dečje radosti. Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota proslavljala se i kao školska svečanost. Deca su se, lepo obučena, ukrašena zvončićima, kretala u povorkama i provodila vreme u igri oko  izvora.

 

Izvor: alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments