Prvih 20 tona goveđeg mesa iz Srbije krenuće danas za Tursku, čime je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za “Blic”.

Sve pripreme, uključujući i klanje grla obavljeno je u klanici “Zlatibor Čajetina” koju su Turci izabrali za realizaciju ovog posla. Srbija je bila uključena u odabir 70 grla koja se isporučuju za Tursku, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma.

Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla.

Goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera i dodao da je Srbija sve pripreme uradila u rekordnom roku, a da je Turska odabrala čajetinsku klanicu za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde.

Dnevno bi u njoj trebalo da se zakolje oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane z pse i mačke.

Dodaje se da je Turska odobrila Srbiji i izvoz mantija, ali i da se udvostručuju postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.

izvor: blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments