Foto: guardian.ng

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side, a u Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostifikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, rečeno je u Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Epidemiolog Danijela Simić kaže da je najveći broj novoobolelih iz Beograda – 56, zatim iz Vojvodine 40, a jedna četvrtina je iz ostalih delova Srbije.

“Među novootkrivenima je 12 puta više muškaraca nego žena, a nezaštićeni seksualni odnos je i dalje najčešći put prenosa ovog virusa”, naglasila je Simićeva.

Najmlađa osoba obolela od AIDS-a ove godine imala je 23 godine, dok je najstarija imala 68 godina.

Simićeva je rekla da se kod dve trećine osoba dijagnoza uspostavi kasno, kada im je već značajno narušen imunološki sistem i kada su efekti terapije ograničeni.

“Sa HIV-om se može živeti, ako se dijagnoza uspostavi na vreme i ako se adekvatno leči”, naglasila je Danijela Simić.

U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe s dijagnostifikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.

Prema podacima Instituta “Batut”, od početka epidemije 1985. godine do danas registrovano je 3.797 osoba zaraženih HIV-om, 1.943 su obolele od side, dok je 1.122 umrlo od te bolesti.

 

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments