Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Nadbiskup Hočevar pita da li će se ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je sve manje rađanja, toliko se mladih seli odavde gde se nekada snažno borilo za život i čuvala sloboda. Poručuje da ako Isus Hristos nema prvo i pravo mesto, onda niko od ljudi ne zna gde je i koje je njegovo mesto, kakav bi trebalo da bude i koji mu je životni poziv.

“Božić nije u tome da se susrećemo oko bogate trpeze, nego u našem novom i iskrenom zajedništvu s onima koje smo dosad zaboravljali, gurali na rub života, smatrali nepodobnim, nesposobnim ili čak suvišnim”, ističe beogradski nadbiskup. Hočevar kaže da je Božić dan kada se u ljudima rađaju nove spoznaje, novi uvidi, osnosi, celovitije učenje, nova dela, novi nacrti života i rada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i drugim poglavarima, sveštenstvu, redovništvu, monaštvu i vernicima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

U čestitki se kaže: “Vaša Preuzvišenosti, Vama, sveštenstvu, i svim vernicima koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru od srca želim srećan praznik Hristovog rođenja i srećnu i uspešnu Novu 2019. godinu! Neka se u naša srca useli ljubav dajući nam snagu da budemo bolji i odlučnost da istrajemo u poslovima koje smo započeli. Ljubavlju, međusobnim poštovanjem i radom na sebi ostvarićemo misiju koju nam je Bogomladenac namenio. Srećan Božić! Srećna i blagoslovena Nova 2019. godina”, poručio je Vučić.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, u čestitki građanima i sveštenstvu koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, poručuje da ga provedu sa svojim najbližima ispunjeni radošću prema životu.

“Neka vam božićni praznici donesu duhovnu snagu za sve životne izazove i neka naša srca ispune mirom i toplinom”, naveo je Pastor.

 

Izvor: Beta/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments