Danas se slave Mladenci

       

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci, a posvećeni su uspomeni na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su za Hristovu veru stradali 320. godine.

Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a oni im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, stradali su  320. godine, pošto su za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom.

I na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci – jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Peku ih, premazuju medom, kolačići su najčešće kružnog oblika jer simbolizuju da je venčanjem zatvoren jedan krug života. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Izvor: Telegraf

Komentari: