Nova godina – Obrezanje Gospodnje, ali i sveti Vasilije Veliki, danas se praznuju prema crkvenom kalendaru Srpska pravoslavne crkve. U narodu ovaj praznik poznat je kao Mali Božić.

Tačno osam dana po rođenju, slavi se i Dan obrezanja Isusa Hrista i to je jedan od najvećih praznika u hrišćanstvu, a u mnogim krajevima se na današnji dan ponavljaju običaj koji su vezani za Božić.

Ako vam je ostao badnjak možete ga, tako, spaliti danas.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine.

Mali Božić prati niz običaja, a najvažniji je svakako priprema vasilice – obredne pogače za sreću koju mesimo u čast Svetog Vasilija.

Nekada se praktikovalo da ujutro na Mali Božić domaćica uzme sneg, utrči u sobu, baci ga na decu i vikne: “Beži vruća, gonite studena!”. Verovalo se da se time štite deca od temperature ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”.

Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.

Ustaljena je i navika da se danas pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, veruje se, donosi i sušnu godinu pred nama.

Ipak, običaj koji se zadržao da današnjih dana jeste da se na na ovaj dan moli za izbavljenje od svih nevolja, za zdrav vazduh, plodove zemaljske, pobedu nad krivoverstvom…

Postoji i liturgija nazvana po imenu svetog Vasilija Velikog, koja se služi deset puta godišnje.

Sveti Vasilije Veliki je bio učeni monah i arhiepiskop Cesarije. Gradio je škole, bolnice i narodne kuhinje i sastavio je monaška pravila.

Srbi ovog sveca slave i kao krsnu slavu.

Izvor: Telegraf.rs/Žena

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments