U februaru će stići prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera.

Od početka godine povećani su i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, ocenivši da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam.

Ističući koliko su sve to dobre vesti za Republiku Srbiju i njene građane, Mali je, kako je saopšteno iz Ministarstva za finansije, naglasio da će penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti uvećane penzije dobiti danas, vojni penzioneri i poljoprivrednici 5. februara, a ostali penzioneri 10. februara.

Podsetio je da je povećanje penzija rezultat primene švajcarske formule za usklađivanje penzija po kojoj su penzije od januara povećane za 5,9 odsto.

“U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29 odsto, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara“, naveo je Mali.

Kada je reč o platama, istakao je da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje od pet odsto, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5 odsto, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje biti pet odsto.

Ministar se osvrnuo i na povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara.

Prema njegovim rečima, to znači da prosečna minimalna zarada u ovoj godini raste sa 30.137 dinara na 32.126 dinara, piše Tanjug.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments