Još traje školski raspust i zato u saobraćaju posebnu pažnju treba obratiti na bezbednost dece. I dalje se mnogo dece prevozi nepropisno bez vezivanja pojasa i sigurnosnih sedišta.

U februaru po statistici strada najveći broj učesnika u saobraćaju, prosečno 35 svake godine. Skoro četiri odsto su deca, a najčešći uzroci su neprilagođena brzina u urbanim sredinama i loše uočavanje dece koja se kreću saobraćajnicama.

“Zimski raspust je u toku, molim vozače da obrate pažnju, naročito u ulicama koje su predviđene za sankanje koje su za to predviđenje u zimskim uslovima”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Trudite se da decu prevozite pravilno. Nemojte deci, naročito na auto-uputu, dozvoliti da se odvezuju zbog komfora ili da leže na zadnjem sedištu, jer tako čak 50 odsto više stradaju nego kada su vezana. Posebna pažnja skreće se na prilagođavanje brzine gradskim uslovima vožnje.

“Prema istraživanjima, brzina do 30 kilometara na čas daje velike šanse detetu da preživi bez većih posledica, a svako prekoračenje brzine mnogo smanjuje šansu za preživljavanje, odnosno povećava težinu povreda kod deteta”, upozorava Okanović.

Ako idete put zimskih centara obavezno imajte pun rezervoar goriva, pun mobili telefon i neku alatku kojom možete da se otkopate ako vas zadesi mećava.

Upaljač ili sveća mogu vas grejati u automobilu, a obavezno na put ponesite zalihe hrane i vode. Put planirajte uz vremensku prognozu i ne dozvolite da vas nevreme iznenadi.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments